Co píší dnešní noviny:)

24.05.2016 12:35

Jak se stát instruktorkou?

 

www.jomagazin.cz/jak-se-stat-instruktorkou-cviceni#.V0QtsfmLTIW

 

Jak se stát instruktorkou cvičení?

Autor: eva dne: So, 05/21/2016 - 07:53.

Cvičení je fajn

Jak udělat z koníčku, práci co Vás bude bavit, navíc v čase, který Vám bude vyhovovat? Zkuste vzdělávací kurz.

Skloubit práci a mateřství je pro ženy v Česku stále velké dilema. Řešila ho i 35letá Radka, která se po narození syna rozhodla vyměnit časově náročnou práci manažerky za povolání instruktorky. Díky vzdělávacímu kurzu pořádanému Českým svazem aerobiku a fitness FISAF.cz získala rekvalifikaci a živnostenský list. Ze svého hobby tak udělala profesi, která jí umožnila propojit péči o rodinu s prací, a navíc ji velmi baví.

Na to, že někdy pracuje i šest dní v týdnupůsobí pětatřicetiletá Radka Pamětická ze severních Čech nadmíru spokojeně: „Baví mě to. Ono je to jiné, když vám cíle nastavuje zaměstnavatel, a když si je nastavujete sama,“ směje se žena, která má doma čtyřletého syna a je v posledním trimestru druhého těhotenství. To první jí zcela změnilo život. 

Kurz mě nadchnul
Po škole Radka pracovala jako projektová manažerka v marketingu firmy zabývající se zdravotnickou technikou. Několikrát do týdne se pak věnovala svému koníčku – vedla hodiny fitness v severních Čechách, kde žije. Měla za sebou několik vzdělávacích kurzů, ale žádný s akreditací MŠMT, který by jí dovolil proměnit hobby v podnikání.  První měsíce po porodu žila s myšlenkou, že se po mateřské automaticky vrátí zpátky do práce. „Čím dál častěji jsem si ale uvědomovala, že zkombinovat práci a domácnost, když školka zavírá ve čtyři, a já jsem v kanceláři do šesti, bude do budoucna neúnosné,“ vypráví. Tehdy ji také poprvé napadlo, že by se mohla zkusit živit tím, co ji baví. Když Radka začala hledat cesty, jak se svému snu přiblížit, dostala se ke vzdělávacím kurzům Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz. „Přihlásila jsem se na kurz Body and mind a definitivně jsem se utvrdila v tom, že do kanceláře už se nevrátím. Kurz mě nadchnul. Původně jsem se trochu obávala teoretické části, hlavně anatomie, ale informace byly podané srozumitelně a styl výuky byl tak příjemný, že závěrečné zkoušky mi nedělaly problém.“ Po nich Radka obdržela od FISAF.cz i Osvědčení k vystavení Živnostenského listu a mohla se pustit do podnikání.

Časová flexibilita je pro mě nejcennější
Začala okamžitě. Ke kurzu si dodělala několik dalších workshopů zaměřených na různé druhy cvičení a doplnila vzdělání v oblasti výživového poradenství, aby mohla rozšířit působnost a klientům nabídnout větší spektrum služeb. Vlastně jí to krásně nahrálo i teď, kdy je podruhé těhotná. „V posledním trimestru už si tréninkových hodin dávám méně a můžu se zase věnovat výživě, krásně se to kombinuje,“ říká. Časová flexibilita, kdy si může den zorganizovat přesně podle potřeb svých a svých dětí, je pro ni nejcennější. Do kanceláře, kde
si nemůže sama určovat pracovní dobu a dělat, co ji po všech stránkách naplňuje, už by zpátky nešla.

Jak se stát instruktorkou: Co je důležité vědět?
Ptali jsme se Jany Hubačové, Manažerky vzdělávání Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz s akreditací MŠMT ČR pořádá 9 kurzů rekvalifikací. Po jejich zvládnutí máte nárok na vystavení Osvědčení k Živnostenskému listu a od roku 2016 vás navíc u čtyř z nich připraví ke Zkoušce z profesní kvalifikace. S touto zkouškou můžete lektorovat i v zahraničí a její úspěšné složení je podmínkou získání živnosti. Škola má tradici od roku 1997 a učit vás budou špičkoví lektoři, kteří se podíleli na tvorbě standardů k jednotlivým specializacím a také na obsahu Zkoušky z profesní kvalifikace. Rekvalifikační kurzy je možné si nechat proplatit od úřadu práce. Kromě rekvalifikačních kurzů můžete také absolvovat jedno nebo dvoudenní workshopy. Jsou určeny pro všechny zájemce o sport, kteří chtějí získat znalosti a inspiraci a jejich zakončení není podmíněné žádnou zkouškou.

Doplňující informace:
V České republice přibývá podnikatelek. Za poslední tři roky (do roku 2015) se jejich počet zvýšil o víc než třicet tisíc. Ženy se do podnikání pouštějí nejčastěji mezi 25 až 35 lety a po padesátce. U absolventek škol nebo žen po padesátce je to dané tím, že patří mezi ohrožené skupiny, které obtížně hledají pracovní místa. Ženy na a po mateřské dovolené se zase do podnikání nejčastěji pouští z toho důvodu, že je to pro ně nejlepší cesta, jak zkombinovat pracovní a rodinný život. Ačkoliv je podnikání často náročné a stresující, přináší do života matek důležitou hodnotu, která v tradičním zaměstnání chybí: mohou si samy zorganizovat čas podle toho, jak to vyhovuje jim a jejich dětem.

Zdroj: Český svaz aerobiku a fitness Fisaf.cz