Je soja zdravá?

09.12.2012 09:00

 

Prudký zájem o sójové produkty přišel s přelomem tohoto tisíciletí.
Dodnes je sója považována za superpotravinu, z nutričního pohledu vcelku oprávněně.
I přesto se o ní šíří rozporuplné informace.
Skutečně je nutné se její konzumací obávat negativních dopadů na naše zdraví?
Podívejme se na fakta:
- Sója obsahuje nadprůměrné množství  vysocekvalitních bílkovin s antikatabolickým účinkem. To znamená, že tyto bílkoviny jsou velmi dobře stravitelné s vysokou biologickou využitelností. Zatěžují trávicí trakt podstatně méně než např. bílkoviny masa.

  • Obsah a poměry jednotlivých tuků  jsou mnohem příznivější než u běžně konzumovaných tuků jako je máslo, sádlo nebo slunečnicový či řepkový olej.
  • Množství vápníku v sójovém mléce je nižší než v kravském, ale celková jeho využitelnost je 2-3x vyšší.
  • Sója obsahuje spektrum látek z kategorie fytoestrogenů – ty ovlivňují estrogenní aktivitu v organismu a slouží jako prevence před osteoporózou, srdečně-cévními chorobami nebo karcinomem prsu.

Ve výčtu podobných vlastností bychom mohli pokračovat dál.

Kde je tedy zakopaný pomyslný pes?
Nejčastěji se citují tři důvody, proč se sójovým výrobkům vyhýbat:

1. Prvním je právě obsah zmiňovaných fytoestrogenů. I přesto, že tyto látky běžně najdeme v luštěninách nebo pohance, jejich příliš vysoká koncentrace může negativně ovlivnit hormonální regulaci, nejvíce u malých dětí.
2. Sója není plodina typická pro naše zeměpisné šířky. Jakákoli nadměrná konzumace nám není přirozená.
3. Celosvětové statistiky hovoří o tom, že přibližně 80% veškeré produkce je geneticky modifikované. O bezpečnosti konzumace GMO potravin se vedou zuřivé debaty, moderní výzkumy poukazují na různá zdravotní rizika.
 
Na jakou názorovou stranu se tedy přiklonit?
Existuje demokratické řešení:
Je škoda obracet se zády ke skupině potravin, která se chlubí jedinečnými parametry. Pokud zvolíme pouze bio produkty, které nejsou postiženy genetickými modifikacemi a sójové výrobky zařadíme do stravy 2-3x týdně, není nutné trpět jakýmikoli obavami z jejich zdravotní škodlivosti.